Sahifa fully responsive WordPress News, Magazine, Newspaper, and blog ThemeForest one of the most versatile website themes in the world.

Figyelem, elmarad! 2020. április 18. szombat: Gyalogtúra Szabadkígyósra a bányatavak mentén.

Figyelem, elmarad! 2020. április 18. szombat: Gyalogtúra Szabadkígyósra a bányatavak mentén.

Programunk elmarad! A Túrázz Velem Turista Egyesület nyílt, ingyenes gyalogtúrát szervez Békéscsabáról Szabadkígyósra a bányatavak mentén, majd vissza Békéscsabára.

Találkozás: Békéscsaba, Bartók Béla út és a Temető sor sarkával szemben levő Erzsébet híd feljárója előtt (temető előtti kis tér) 8.20-tól. Indulás: 2020. április 18. szombat 8.30 óra. Érkezés: várhatóan 15.00 óra körül, az indulási helyre.

A túra vezetője: Komlósi Kálmánné, Erzsike. Telefon:+36204358198. Létszám: 20 fő.

Program: Az Erzsébet hídon áthaladva a Fiumei utcán megyünk, utunk a Wencheim-kastélyhoz vezet. A pihenő-és horgászhelyekkel kiépített bányatavak és környéke hálás fotótéma. Elhaladunk a volt tanyasi iskola épülete mellett, majd hamarosan meglátjuk a kastély tornyát és a park fáit.
Szabadkígyósra érve az egykori Vadász panzió és étteremmel szembeni bejáraton jutunk be a kastély parkjába.
Megcsodálhatjuk a kastély előtti franciakertet buxusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert terül el. A franciakert központi részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját. Mielőtt besétálnánk a főépület elé, megpillantjuk az évszázados fehér nyárfákat, mögötte pedig a 8-as alakú mesterséges tavat, melynek partján a megye leghatalmasabb termetű mocsári ciprusait látjuk.
Kellemes sétával körbejárjuk a kastély épületeit. Figyelem! A kastély 2019. március 1-től a felújítás végéig nem látogatható! A felújítás tervezett befejezése 2020. december vége. A kápolnával szemben láthatjuk az ún. Zsigmond forrást. A kígyósi majorban – a parktól nem messze – látható a szintén Ybl Miklós tervei alapján készült magtár épülete, valamint a dombon álló, műemléki védettséget élvező Szent Anna kápolna, alatta a Wenckheim család kriptája. Megnézzük azt a helyet is, ahol fogadta a 8 éves grf. Wencheim Krisztina 1857. május 25-én Ferenc József uralkodót és
feleségét Sisit. A kellemes túrát követően indulunk haza az érkezési helyünkre.

Túratáv összesen kb. 22 km. A túra besorolása: közepes nehézségű gyalogtúra.

Szükséges felszerelés: kényelmes zárt lábbeli, kis hátizsák, esőkabát, réteges öltözet, fejfedő, enni-innivaló.

Részvételi díj: ingyenes, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezni lehet: ezen űrlapon, e-mailben vagy telefonon, személyesen, jelentkezési sorrendben 20 fő-ig: https://forms.gle/ajecLz1NUPdEePzA7

Túrák, kirándulások, ismerkedés, jó kedv. Csatlakozz Te is! TÚRÁZZ VELEM TURISTA EGYESÜLET