Sahifa fully responsive WordPress News, Magazine, Newspaper, and blog ThemeForest one of the most versatile website themes in the world.

2022. július 08-12: Szurdokvölgyek és hegygerincek, bakancsos túrák a Kis-Fátra Nemzeti Parkban.

2022. július 08-12: Szurdokvölgyek és hegygerincek, bakancsos túrák a Kis-Fátra Nemzeti Parkban.

https://forms.gle/4WoHGivR4WjFaYvu5

Kis-Fátra [Mala Fatra] Szlovákia legnyugatibb magas hegysége, szabálytalan, ellipszis formájú központi vonulata hozzávetőlegesen északkelet-délnyugat irányú, hosszanti kiterjedése 72 kilométer, szélessége 16 kilométer; nagyjából Rózsahegy és Zsolna között helyezkedik el. A Magas- és az Alacsony-Tátra, valamint az Árvai-Beszkidek után az ország negyedik legmagasabb hegysége, egyben Jánosik a betyár, a „szlovák Rózsa Sándor” valamikori otthona. Legismertebb csúcsai a Nagy- és Kis-Rozsutec [Vel’ký Rozsutec, Malý Rozsutec] és a legmagasabb, az 1709 méteres Nagy-Kriván [Vel’ký Kriván]
Látványosságaiból a kanyonok, szurdokok, szikla hegycsúcsok és a csúcsokat összekötő gerinctúrák a legkedveltebbek. A nemzeti parki védelem fő célja a terület, melynek változatos domborzata, faunája, flórája, a táj festői értéke egyedülálló, ugyanúgy, mint az itt található erdők szépsége. Főleg a  törpefenyő növényzete,  és ragadozók, mint a farkas, hiúz és a medve élveznek különös védelmet.
A vadregényes szurdokvölgyében a bakancsos túrázást hosszú vaslétrák, lánccal biztosított útszakaszok, doronglétrák, fapallók, a sziklafalba rögzített fémtálcák segítik, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a jelentős szintkülönbségek ellenére átlagos kondícióval is végig járható szinte az összes kanyon, azonban a csúcsok megmászásához kellő erőnlét szükséges, és néhol a tériszonyban szenvedőknek nem ajánlott.
Résztvevők száma: max. 8 fő
A túra időtartama: 5 nap, 4 éjszaka.
Szállás: 100 m²-es, 3 hálószobás + nappalis apartmanban, Terhelyen [Terchova].
Ellátás: önellátás, a faluban élelmiszerbolt és étterem is van.
Túravezető: Képiró Tibor; mobil: +36 30 637 3031; e-mail: kepirotibor@gmail.com
Utazás: 9 fős kisbusszal.
Indulás: 2022. július 8-án, pénteken, reggel 07.00 órakor, az Andrássy úti OBI parkolótól.
Hazaérkezés: 2022. július 12-én, kedden, az esti órákban.

A teljes túrakiírás és a jelentkezési lap az oldal tetején található linkre kattintva megnyitható.